De verzorging

Voeding

 

Zaden

Het menu van de grasparkiet bestaat voor een groot deel uit zaden. De basisvoeding bevat noodzakelijke stoffen, zoals: eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Geef per dag niet te veel parkietenzaad. Bij voeren met een zaadmengsel moet er pas nieuw zaad worden gegeven als het bakje vrijwel leeg is. Dit voorkomt dat de grasparkiet de lekkerste zaadjes er steeds uitpikt waardoor het dieet te eenzijdig wordt. Daarnaast kan er aan het zaadmengsel nog een beetje eivoer worden toegevoegd. Dit eivoer is krachtvoer met extra voedingsmiddelen, die bijvoorbeeld goed van pas kunnen komen in de rui.


Groente en fruit

Het voeren van alleen zaden is echter niet genoeg. Grasparkieten zijn dol op groente en fruit.
In principe mag een grasparkiet alle soorten groente en fruit hebben, behalve advocado! Advocado bevat voor de grasparkiet een giftige stof. Elke dag mag de grasparkiet een klein stukje fruit of groente hebben. In verband met pesticiden moet dit stukje fruit of groente van te voren eerst heel goed gewassen worden.


Trosgierst

De meeste grasparkieten zijn dol op een sliert trosgierst, maar pas op dat je niet meer dan een halve sliert per week geeft. De zaden aan de trosgierst zijn erg vet en bevatten weinig voedingsstoffen. Trosgierst is te verkrijgen in elke dierenwinkel.

  #trosgierst

 

Pellets

Pellets, ook wel compleetvoer genaamd, bevatten alle nodige voedingsstoffen in de juiste mate aangepast aan de behoefte van de grasparkiet.


Wat mag je een grasparkiet absoluut niet geven?

  • Chocolade, koffie, cola, chips, tabak etc.
  • Advocado, bevat voor de grasparkiet een giftige stof
  • Rabarber, bevat voor de grasparkiet een giftige stof
  • Alcohol, ook niet om wonden te ontsmetten
  • Laat je grasparkiet ook niet aan planten knagen, aangezien deze giftig kunnen zijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verzorging

 

De kooi

Wanneer je besluit om een grasparkiet binnenshuis te gaan houden,
is het erg belangrijk dat de kooi op een goede plek in het huis komt te staan. Dit houdt in dat
de kooi niet in de keuken mag staan, omdat een grasparkiet erg slecht kan tegen rook- en kookdampen. Een lichte of zonnige kamer heeft de voorkeur.
De kooi mag echter niet in de directe zon of op de tocht staan. Ook mag de kooi niet naast de verwarming of voor het raam gezet worden, dit in verband met temperatuursverschillen waardoor de grasparkiet in de rui blijft. Verder is het belangrijk dat de kooi niet te laag staat, het liefst 1 meter boven de grond.

Een goede kooi bevat horizontale spijlen en is niet te klein. De kooi is te klein wanneer de grasparkiet niet vrij kan bewegen in de kooi. De minimale afmeting van een kooi voor een grasparkiet is ongeveer 45x30x40 cm.

Als bodembedekking voor in de kooi zijn er verschillende soorten bodembedekking. De bekendste bodembedekking voor vogels is schelpenzand. Het voordeel van schelpenzand is dat er vaak grit in zit, wat goed is voor de spiermaag van de grasparkiet. Naast schelpenzand worden ook houtsnippers en Corbo vaak als bodembedekking gebruikt. Corbo is gemaakt van maïskorrels en is dus, net als houtsnippers, biologisch afbreekbaar. Het is belangrijk dat 1 keer per week de bodembedekking wordt verschoond.
 

Schelpenzand Houtsnippers Corbo
Schelpenzand Houtsnippers Corbo

 
In de kooi moeten minimaal 3 stokken zitten. De voorkeur gaat uit naar houten stokken. Ook moeten in de kooi minimaal 2 voerbakjes aanwezig zijn; 1 voor het voer en 1 voor het water. Als extra zou er eventueel nog een bad en wat speeltjes in kunnen. Grasparkieten houden van badderen. Indien er in de kooi een bad aanwezig is, zorg er dan voor dat het water in het bad regelmatig verschoond wordt, anders kunnen er bacteriën in het water komen. Een alternatief voor het bad is om de kraan zachtjes open te zetten.

Speelgoed

Het is erg belangrijk voor de grasparkiet dat er, naast voerbakjes en stokken, speelgoed in de kooi aanwezig is. Dit voorkomt dat de grasparkiet vermaak zoekt in het slopen van andere dingen.

Speelgoed dat geschikt is voor de grasparkiet:

  • Schommel
  • Ladder
  • Belletje

Verder kan een grasparkiet zich ook goed vermaken met een stuk karton of papier. Let hierbij wel op dat er geen plak- en lijmresten meer op het karton of papier zitten. Een wc-rol is mogelijk, maar dan moet de wc-rol wel open worden geknipt anders kan de grasparkiet vast komen te zitten.

vondt u dit nuttig?

Maak jouw eigen website met JouwWeb