De grasparkiet als huisgenoot

 


 

Indien je besloten hebt om een grasparkiet te gaan kopen, komt meteen de vraag: neem ik één of twee vogels? Als je weinig tijd hebt om aandacht aan de vogel te besteden, neem dan altijd een koppeltje. Dat mogen gerust 2 mannetjes of 2 vrouwtjes zijn. Indien je besluit om één vogel te nemen, bedenk dan dat een solitair gehouden grasparkiet veel aandacht nodig heeft. Het gebrek aan een soortgenootje zal jij (of je huisgenoten) moeten compenseren. Parkieten zijn zeer sociale dieren die absoluut gezelschap en aandacht nodig hebben. Als je voor een koppeltje kiest, genieten de parkieten volop van elkaars gezelschap, en ook daar zul je veel plezier aan beleven.

Grasparkieten zijn bij een goede verzorging en voeding over het algemeen gezonde dieren. Als huisdier is deze kleine kromsnavel gemakkelijk te houden. Ze hebben niet veel voedsel nodig en de maandelijkse kosten hiervoor zijn dan ook niet hoog.

Het is handig om iemand in je omgeving te zoeken (het liefst vóór u een parkiet aanschaft!) die bereid is voor je vogel(s) te zorgen tijdens vakanties en dergelijke. Het is altijd fijn om te weten dat iemand de verzorging van je over kan nemen, indien nodig.


Kinderen en grasparkieten  

Deze kleurige, levenslustige vogeltjes oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op kinderen. Parkieten zijn echter fragiel en kwetsbaar. Een vleugeltje of pootje is immers zo gebroken. Dit inzicht moet een kind onvoorwaardelijk hebben, alvorens we het de zorgen voor de grasparkiet kunnen toevertrouwen. Vanaf een jaar of zeven zijn kinderen in staat om -onder toeziend oog van een ouder weliswaar- hun gevleugeld vriendje te verzorgen. Realiseer echter wel dat een goede verzorging essentieël is voor een gezonde parkiet en dat je als ouders of verzorgers van het kind daar altijd de eindverantwoordelijkheid in draagt!