Hoe oud kan een grasparkiet worden?

Gemiddelde leeftijd parkiet

Hoe oud wordt een grasparkiet gemiddeld?

Na goudvissen en katten zijn vogels en dan met name Parkieten de meest gehouden huisdieren in Nederland. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan 2 miljoen parkieten. Parkieten worden gemiddeld tussen de 9 en 14 jaar oud. Hoe beter een parkiet wordt verzorgd hoe ouder deze kan worden. 


 

 


Hoe oud was de oudste grasparkiet ter wereld?

Parkieten kunnen heel oud worden. Ondanks dat het niet officieel bevestigd is lijkt het er op dat de oudste parkiet ter wereld een leeftijd van 29 jaar heeft bereikt. 

Hoe kan ik de levensverwachting van een grasparkiet verlengen?

Een baasje van een parkiet heeft zelf ook min of meer in de hand hoe oud zijn parkiet kan worden. Verzorging van een parkiet is namelijk heel belangrijk. Hoe beter de verzorging des te ouder een parkiet kan worden. Hieronder staan een aantal tips om er voor te zorgen dat je parkiet een hoge leeftijd bereikt. 

  • Goede voeding
  • Laat de parkiet regelmatig vliegen (nooit buiten)
  • Zorg voor voldoende frisse lucht
  • Verschoon de kooi regelmatig
  • Zet de grasparkiet in een daglicht rijke kamer neer (niet bij het raam)
  • Zorg voor minimaal 2 parkieten in een kooi

 

Waarom kan ik mijn grasparkiet niet bij het raam neerzetten? Omdat de temparatuur daar heel vaak kan verschillen, en daardoor raakt zijn vacht in de war (figuurlijk natuurlijk Tong uitsteken) en gaan uw grasparkieten enkele veren verliezen. Dat heet: de rui. Die veren groeien natuurlijk ook weer aan, maar het blijft maar doorgaan als u, uw grasparkiet bij het raam neerzet.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Maartje Heijdens
2 jaar geleden

ik heb twee gras parkieten en die zijn al 14 jaar...
hopelijk blijven ze nog even leven...
groetjes maartje

F Otila
2 jaar geleden

is deze antwoord echt goed?

Pieter
2 jaar geleden

Beste mensen mn parkiet is best oud en de anderen is all dood wanneer gaat hij dood want vind het zielig maar ga geen nieuw beest in huis laaten

Angelique
2 jaar geleden

Hallo. Ik had eigenlijk 2 vragen. Ik had 2 regenboogparkietjes, waarvan de ene 3 weken geleden is overleden, Hij is 10 jaar geworden. Ik weet niet of dat een mooie leefdtijd is dat die is geworden. Hij had een heel mooi leven, goede verzorging. Hij heette Sammy. Ze waren met zijn tweetjes, nu blijft die andere over en die heet Shelly maar ze is heel rustig en ze at wel maar nu toch niet meer. Mijn vraag is gaat ze strakkies wel weer eten. Ik weet dat ze in de rouw is en dat we geduld daar mee moeten hebben. En dat het zelfs weken kan duren. Maar mijn vraag is wordt ze strakkies wel weer de oude. Dank jullie wel. Ik heb haar van alles gegeven aan lekkere dingen en praat continu met haar. De radio staat ook altijd aan

Ellen
2 jaar geleden

Volgens mijn dierenarts leeft een parkietje in de natuur NOOIT alleen en hij geeft aan dat ze enorm lijden als ze alleen zijn! Dus jouw parkietje is waarschijnlijk depressief en heel verdrietig! Ik zou je aanraden om er eentje bij te nemen of die van jouw ergens te plaatsten waar zij weer gelukkig kan worden! Succes!

Femke
3 jaar geleden

Ik wil graag mijn parkiet kip laten stoppen met de rui en deze tips werken BEST goed niet fantastisch maar ja....

Vivo
3 jaar geleden

Hallo,
Ik heb in 2019 een parkietje gekocht en ze was het goed.
In mei 2020 , heb ik een andere gekocht en ze waren redelijk goed met elkaar..
Op vrijdagochtend, heb ik de kooi schoon gemaakt een ze hebben een beetje gedoucht en ze waren allebei blij.
Na ongeveer twee uurtjes de oud parkiet wordt ziek.. ze beweegt weinig en wordt bolle en volgende dag diarree en dood😔😔.
Ik wil weten waarom is zij dood en door wat en wat moest ik doen ??
Ik ben heel verdrietig van!

Youssef Brigui
4 jaar geleden

Hallo,

Ik heb 2/3 dagen geleden 2 parkieten gehaald en ik had wat vraagjes. Vraag1: is het normaal dat ze de derde dag nog steeds niet zo heel actief zijn. Ze zijn eigenlijk alleen actief als ze gaan eten of drinken ze zijn inmiddels niet meer zo bang omdat ik ben begonnen met ze te trainen. Ze eten uit mij hand vanaf mij stokje maar op mijn hand komen durven ze nog niet. Gaat het de goeie kant op. Ik had nog een vraagje: ik zie mijn parkieten niet slapen soms is het al 1 uur snachts en ga ik stiekem kijken dan zijn ze nog wakker. Kan iemand wat meer info geven

Zafer
4 jaar geleden

Goedendag
Ik had een tweetal vraagjes over onze parkiet. Wij hebben hem gisteren gekocht. Het is nog een jonkie.
- de kooi staat vlak bij het raam , kan dit ?
- we open dagelijks het raam op een kiertje. kan dit?

Alvast bedankt

Zafer

Sandra
4 jaar geleden

Mijn parkietje is nu bijna 9, vliegt bijna altijd los. Alleen als ik weet dat er bezoek komt, laat ik hem in zijn kooi. Hij randt namelijk mijn bezoek aan. Tegenwoordig gebruikt hij daarvoor zijn spiegeltje. Hij zit veel bij me, praat en soms mag ik hem ook kroelen. Mee naar buiten durf ik niet goed. Ik ben niet bang dat hij weg wil vliegen, maar dat hij in paniek raakt, daardoor gaat vliegen en gedesoriënteerd raakt. Hij vind het super eng als ik met hem op mijn schouder in de deuropening ga staan en komt dan heel dicht tegen me aanzitten... Hij is echt de leukste en meest tamme parkiet die ik ooit heb gehad!

Pascal
4 jaar geleden

Wij hebben ook een bijzondere parkiet gehad. Onze Charlie vloog altijd vrij in huis. We hadden toen zelfs 2 honden en een poes en die deden er niets aan. Bij het eten kwam Charlie uit mijn bord eten. Bij de afwas stond hij op de keukenkraan, waar hij zijn badje kreeg. Hij zat altijd op mijn schouder, kon er zelfs mee naar buiten gaan en toch bleef hij bij mij. Hij was helemaal in zijn element als de muziek hard stond, dan ging hij met zijn kopje omhoog en omlaag en als je de muziek zachter zette, maakte hij kabaal, totdat we het terug luider zette. Hij is jarenlang onze beste kameraad geweest en ook van onze huisdieren. Op zijn negende jaar begon hij minder te zien en een jaar later helaas overleden. Zo'n parkiet zullen we nooit meer hebben. Nu hebben we nog tamme parkieten, maar niet ene kan eraan tippen, helaas......